Bogdaproste

Suntem un popor ortodox, plin de traditii si obiceiuri care de care mare ciudat, ciudatul manifestandu-se in diverse moduri de la zona la zona.

Cunoasteti cu totii obiceiul, traditia de a da de pomana de sufletele celor adormiti de mancare, haine etc. In Bucuresti se practica o treaba pe care eu nu o inteleg. Pe langa coliva se mai dau sandvisuri si… o furculita si/sau o lingura ca sa aiba cu ce sa manance raposatul pe lumea ai’lalta (?!?!). Astfel ajungi sa gasesti prin sertarele din Bucuresti jdemii de linguri si furculite de felurite feluri, cine stie de prin ce seturi descompletate sau mai stii, cine stie de pe unde facute rost.

Eu ma intreb de ce nu se da un sul/bax de hartie igienica pentru ca daca tot mananca, si mai ales ca are si cu ce, pe raposat poate il ajung si aceste nevoi fiziologice, nu? 🙂

Si daca tot vorbim de pomana si de coliva, stiti ce simbolizeaza coliva impartita de sufletul celor trecuti? Trupul lor 🙂

Comments

comments

Author: ionut_d

4 thoughts on “Bogdaproste

  1. :)) Simpatic!
    Acum cica,sa.mi dau si eu cu “parerea”.Eu crd. ca e un gest frumos sa faci/sa dai de pomana.In special celor care nu au posibilitati.Pt. ca cei care au prea mult/e nu apreciaza cum ar trebui.Stiu!
    La faza cu sulu/baxul de hartie igenica :)) ai fost cam >:) Dar ai si tu dreptate intr.un fel,fiecare avem :-j in plus e un obicei,un obicei bun!

  2. Acestea sunt obiceiurile ce sa faci:d dar o intrebare daca coliva este trupul atunci bomboana de pe coliva ce e?:-\ “

  3. Sunt de parere ca a da de pomana nu inseamna ca daca eu dau o paine cuiva de pomana, pe lumea cealalta voi avea si eu o paine. Aceste lucruri sunt niste nascociri ale bisericii pentru ca noi sa ii ajutam pe ceilalti oameni care nu au.
    Insa la noi de pomana dam mai mult la rude, la cunoscuti si nu la cei neavuti, si tare suntem mandri de noi ca dam eva de pomana.
    Cand moare cineva intai mananca rudele, prietenii, vecinii si pe urma mai dai si la altii dacamai ramane, dar nu mai ai ce sa le dai ca s-a terminat. Iar daca vine vreun amarat vai de steaua lui, il alungi si chiar ii mai dai si vreo doua picioare in fund.
    Tare CREDINCIOSI mai suntem.

  4. Credinta ca ce dai de pomana pe lumea asta primesti pe lumea cealalta tine mai mult de traditia populara si este departe de ce spui tu. Este un fapt derivat din pilda bunului samaritean.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.