D’ale Martisorului

Maine este 1 martie, si citeam la Criserb cum ca el deja a primit un martisor, neobisnuit fiind cu acest lucru. Sa dezvoltam.

Ce este martisorul?

Fara doar si poate este un simbol al primaverii, al trezirii la viata, simbolizat in timp prin monede, pete de vopsea albe si rosii, iar acum prin doua sforicele impletite de aceleasi culori.

Cum a aparut martisorul? Legenda

“Odata soarele coborî într-un sat, la hora, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit si l-a rapit dintre oameni, inchizându-l într-o temnita. Lumea se intristase. Pasarile nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndraznea sa-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânar voinic s-a hotarât sa plece sa salveze soarele. Multi dintre pamânteni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca sa-l ajute sa-l biruie pe zmeu si sa elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. A gasit castelul zmeului si au început lupta. S-au înfruntat zile întregi pâna când zmeul a fost doborât. Slabit de puteri si ranit, tânarul elibera Soarele. Acesta se ridica pe cer înveselind si bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns sa vada primavara. Sângele cald din rani i s-a scurs în zapada. Pe când acesta se topea, rasareau flori albe, ghioceii, vestitorii primaverii. Pâna si ultima picatura de sânge se scurse în zapada imaculata. Muri. De atunci tinerii împletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu. Ei le ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul înseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.”

Primul Martisor

Legenda martisorului spune ca: Umbland cu oile prin padure si torcand lana din furca Baba Dochia a gasit o para, i-a facut o “borta” si a legat-o cu un fir de ata, asta se intampla intr-o zi de 1 Martie si de atunci s-a extins obiceiul. Insa despre martisor a inceput sa se vorbeasca mai tarziu, primele informatii fiind furnizate de folcloristul Simion Florea Mihai.

Acum, Criserb cred ca a ramas interzis putin, dar in Moldova (adica acasa), pe 1 martie fetele pun martisoare la baieti, acestia mergand cu pieptul plin de martisoare, asemenea unui trofeu de valoare si mult ravnit, urmand ca pe 8 martie acestia sa se prezinte la fete cu flori de primavara, felicitari, bomboane, ciocolatele. Imi amintesc cu drag cum, mic fiind, scriam la sfarsitul unui caiet numele fetelor care imi puneau martisor, si cum imi numaram impreuna cu colegii martisoarele primite 🙂 . Eh…ce vremuri…

Daca cineva vrea sa ne povesteasca cum e in alte parti, eu ii raman recunoscator.

Copy/paste la povesti de aici

Comments

comments

Author: ionut_d

6 thoughts on “D’ale Martisorului

  1. si cum traim in romania aceasta sarbatoare pe care o urasc din toata inima a devenit una comerciala. la fel se transforma si 8 Martie… tot in una comerciala (ca la americani)

    astept acuma sa ma injurati/atacati… mai ales cei care cred orbeste in ceea ce le zic parintii.. 😀

    sunt imun 😉

  2. Com’on Ravl, cu sarbatorile noastre traditionale ce ai? La partea comerciala, iti dau dreptate, nu a mai ramas nimic necomercial la noi. Pana si religia este comerciala. Poti sarbatori martisorul si fara sa ii imbogatesti pe comerciantii de prostii. Ofera o floare de primavara, pentru ca asta inseamna martisor! (si sunt si ieftine florile de primavara, cred…)

  3. nu stu cat sunt frate ca eu nu cumpar flori :))

    ideea este ca la noi fetele vor de martisor si de 8 marite cadouri tot mai scumpe… ma intelegi acuma nuh?

    p.s. eu urasc in general orice sarbataore (incepand cu ziua mea)

  4. Pai…cauta si tu nematerialiste.

  5. pai nu e problema de asta.. mie imi plac materialistele :))

    am zis doar parerea desre ziua de 1 martie in Romania 😛

  6. ei bine, a trecut 1 martie… NU am luat martisor la nimeni (nici la mama, nici la viitoarea mea pretena) si NU s-a intamplat nimica aiurea..:d/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.