In caz de cutremur

Pentru ca dupa cum stiti a fost cutremur sambata, uite un mail util in cazul acestui fenomen:

Numele meu este Doug Copp.
Sunt seful Salvarii si Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), cea mai experimentata echipa de salvare.
Informatiile de mai jos vor salva vieti in caz de cutremur.
M-am tarat in interiorul a 875 de cladiri prabusite, am lucrat cu echipe de salvare din 60 de tari, am fondat echipe de salvare in mai multe tari si sunt membru a mai multe echipe de salvare din diferite tari.
Am fost Expertul Natiunilor Unite in Micsorarea Dezastrelor (UNX051-UNIENET) timp de doi ani. Am lucrat la fiecare dezastru major din lume din 1985, exceptand dezastrele simultane.
In 1996 am facut un film care a demonstrat metodologia mea de supravietuire ca fiind corecta.
Guvernul Federal Turc, orasul Istambul, “Universitatea din Istambul”, Case Productions si ARTI, au cooperat pentru a filma acest test stiintific.

Am prabusit o scoala si o casa cu 20 de manechini inauntru.
Zece manechini s-au “aplecat si acoperit” si 10 manechini i-am folosit in metoda de supravietuire “triunghiul vietii”.

Dupa ce cutremurul simulat a avut loc, am intrat printre daramaturi in cladire, pentru a filma si a documenta rezultatele.

Filmul, in care am practicat tehnicile mele de supravietuire sub conditii direct observabile si stiintifice, relevante pentru prabusirea de cladiri, au aratat ca ar fi fost 0% supravietuitori pentru metodele cu “aplecat si ascuns”!

Ar fi fost mai probabil 100% supravietuire pentru oamenii care ar fi folosit metoda mea, “triunghiul vietii”.

Acest film a fost vazut de milioane de telespectatori la televiziunea din Turcia si restul Europei si a fost vazut in USA , Canada si America Latina, pe programul RealTV.

Prima cladire in care am intrat, a fost o scoala in Mexico City , in timpul cutremurului din 1985.
Toti copii erau sub bancile lor. Fiecare copil a fost zdrobit pana la grosimea oaselor lor. Ar fi putut supravietui daca s-ar fi intins jos, langa bancile lor, pe culoarele dintre banci.
M-am intrebat de ce copiii nu erau pe culoarele dintre banci. Nu am stiut atunci ca acelor copii l-i s-a spus sa se ascunda sub ceva.

Cand cladirile se prabusesc, greutatea tavanelor care cad pe obiectele de mobilier, le zdrobesc pe acestea din urma, lasand un spatiu sau vid langa ele.

Acest spatiu, este ceea ce eu numesc “triunghiul vietii”.

Cu cat obiectul e mai mare, si mai puternic, cu atit se va compacta mai putin.

Cu cat obiectul se va compacta mai putin, cu atat va fi mai mare vidul (golul) si cu atat mai mare probabilitatea ca persoana care foloseste acest gol pentru siguranta, nu va fi ranita.

Data viitoare cand priviti cladiri prabusite, numarati “triunghiurile” pe care le vedeti formate.

Sunt peste tot. Este cea mai comuna forma pe care o vei vedea intr-o cladire prabusita.

Am antrenat Departamentul de Pompieri din Trujillo (populatia de 750.000) cum sa supravietuiasca, sa aiba grija de familiile lor si sa-i salveze pe altii in caz de cutremur.

Seful salvarii din Dpartamentul de Pompieri din Trujillo , este profesor la Universitatea Trujillo. M-a insotit peste tot.

Si-a dat declaratia personala:

“Numele meu este Roberto Rosales. Sunt seful salvariidin Trujillo . Cand aveam 11 ani, am fost prins inauntrul unei cladiri prabusite. Aceasta situatie a aparut in timpul cutremurului din1972, care a omorat 70.000 de oameni.

Am supravietuit in “triunghiul vietii”, care a existat langa motocicleta fratelui meu. Prietenii mei, care au nimerit sub pat si sub mese, au fost zdrobiti si omorati – da mai multe detalii, nume, adrese, etc.

Sunt exemplul viu al “tiunghiului vietii”. Prietenii mei care au murit, sunt exemplul “aplecat si acoperit”.

Dougg Copp recomanda:

1) Oricine care pur si simplu “se apleaca si se acopera” cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis.

De fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.

2) Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala.

Si tu ar trebui sa faci la felin caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa ocanapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.

3) Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri intimpul unui cutremur.

Motivul este simplu: lemnul este flexibilsi se misca cu forta cutremurului. Daca acea cladire din lemn se prabuseste, sunt create mari goluri de supravietuire. De asemenea, cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata care se poate prabusi. Cladirile din caramizi se vor sparge in caramizi individuale. Caramizile vor cauza multe rani, dar mai putine trupuri zdrobite decat lespezile din beton.

4) Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat.

Un vid de siguranta va exista in jurul patului. .

5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa , atunci intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau un obiect mare.

6) Toti care se pun sub o usa , cand cladirea se darama, sunt omorati!

Daca stai sub o usa si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea usii. In oricare din cazuri vei fi omorat.

7) Niciodata sa nu mergi la scari!

Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc incontinuu, pana cand are loc prabusirea scarilor. Oamenii care se duc pe scari inainte sa se prabuseasca, sunt ciopartiti de treptele scarii. Sunt mutilati oribil. Chiar daca imobilul nu se prabuseste, nu mergeti pe scari. Scarile sunt cea mai de asteptat parte a cladirii de a fi avariate. Chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, cand ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui intotdeauna sa fie verificate chiar daca restul cladirii nu este avariat.

8) Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil – este mult mai bine sa fi langa exteriorul unei cladiri decat in interior.

Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.

9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti cand soseaua de deasupra cade intr-un cutremur si le zdrobeste vehiculele; ceea ce s-a intamplat cu lespezile dintre puntile de trecere ale Autostrazii Nimitz. Victimele cutremurului din San Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Au fost toti omorati.Ar fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si intinzandu-se langa vehiculele lor, spune autorul. Toate masinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1,5 m langa ele, cu exceptia masinilor careau avut coloane cazute direct peste ele.

10) Am descoperit, in timp ce ma taram inauntrul unei institutii ziaristice si al altor institutii cu multa hartie, ca hartia nu se taseaza. Se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de hartie.

Comments

comments

Author: ionut_d

2 thoughts on “In caz de cutremur

  1. Din seria: Nu credeti tot ce cititi pe net:
    http://www.cutremur.net/comentarii-la-articolul-triunghiul-vietii-al-lui-doug-copp/

    Plus ca, un simplu google search dupa numele “Doug Copp” va rezulta in mai multe articole care sustin ca teoriile lui pot fi chiar periculoase in cele mai multe dintre cazuri.

    P.S.: Am ajuns aici tocmai prin acest google search, si am simtit nevoia sa ma exprim. Probabil nu sunt intocmai rele sfaturile domnului Copp, cel putin nu toate, dar inainte sa urmati indemnuri care va pot salva sau nu viata, va sfatuiesc sa va documentati putin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.