Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare

Astazi incepe saptamana mare sau saptamana patimilor, una din cele mai importante perioade ale calendarului ortodox, saptamana ale carei zile au anumite semnificatii/praznuiri. Dintre acestea ma voi opri asupra zilelor de joi si vineri.

In joia mare se praznuiesc patru evenimente biblice.

Spalarea picioarelor ucenicilor de catre Hristos

Dupa ce le-a spalat picioarele si Si-a luat hainele, S-a asezat iar la masa si le-a zis: Intelegeti ce v-am facut Eu? Voi Ma numiti pe Mine: Invatatorul si Domnul, si bine ziceti, caci sunt.
Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul, v-am spalt voua picioarele, si voi sunteti datori ca sa spalati picioarele unii altora; Ca v-am dat voua pilda, ca precum v-am facut Eu voua, sa faceti si voi (Ioan 13, 12-15)

Cina cea de taina

Si luand painea, multumind, a frant si le-a dat lor, zicand: Acesta este Trupul Meu care se da pentru voi; aceasat sa faceti intru pomenirea Mea.
Asemenea si paharul, dupa ce au cinat, zicand: Acest pahar este Legea cea noua, intru Sangele Meu, care se varsa pentru voi. (Luca 22, 19-20)

Rugaciunea din Gradina Ghetsimani

Precum M-ai trimis pe Mine in lume, si Eu i-am trimis pe ei in lume. Pentru ei Eu Ma sfintesc pe Mine Insumi, ca si ei sa fie sfintiti intru adevar.
Dar nu numai pentru acestia Ma rog, ci si pentru cei ce vor crede in Mine, prin cuvantul lor, ca toti sa fie una, dupa cum Tu, Parinte, intru Mine si Eu intru Tine, asa si acestia in Noi sa fie una, ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis.
Si slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca sa fie una, precum Noi una suntem: Eu intru ei si Tu intru Mine, ca ei sa fie desavarsiti intru unime, si ca sa cunoasca lumea ca Tu M-ai trimis si ca i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine.(Ioan 17, 17-23)

Tradarea de catre Iuda

Si pe cand vorbea inca, iata a sosit Iuda, unul dintre cei doisprezece, si impreuna cu el multime multa, cu sabii si cu ciomege, de la arhierei si de la batranii poporului.
Iar vanzatorul le-a dat semn, zicand: Pe care-L voi saruta, Acela este! Puneti mana pe El.
Si indata, apropiindu-se de Iisus, a zis: Bucura-Te, Invatatorule! Si L-a sarutat.
Iar Iisus i-a zis: Prietene, pentru ce ai venit?
Atunci ei, apropiindu-se, au pus mainile pe Iisus si L-au prins. (Matei 26, 46-50)

In joia mare este “denia celor 12 evanghelii” despre care voi povesti joi daca o sa am posibilitatea.

Vinerea mare este o zi aliturgica (nu se savarseste Sf. Liturghie), este ziua in care Mantuitorul a fost rastignit. In aceasta zi, denia se numeste Prohodul Domnului (prohod – slujba de inmormantare), la care suntem alaturi de mironosite si de Iosif din Arimatea la inmormantea lui Iisus. Este o zi de post negru in care cei care pot nu mananca si nu beau nimic.

In cursul acestei zile, pana la Prohod, este scos in mijlocul Biserii Sfantul Aer (Epitaful). La finele deniei, se inconjoara Biserica cu epitaful, urmata de credinciosi cu lumnari in maini, iar apoi trec pe sub Sfantul Aer.

Comments

comments

Author: ionut_d

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.