Suporter, Huligan sau Ultras?

Zilele trecute la o intalnire cu niste amici, evident si inevitabil discutia a luat-o pe fagasul fotbalului. Marturisesc faptul ca nu prea sunt microbist si ca nu stiu jucatorii echipei cu care simpatizez, dar imi place sa discut despre fotbal.

Referitor la acest subiect, am avut mereu o mare dilema legata de sustinatorii echipelor si a macelurilor ce au loc intre ei si pe care chiar nu pot sa le inteleg. De la unul din amici, simpatizant infocat al unei echipe de prima divizie, am aflat ca suporterii ar fi impartiti in grupari, fiecare cu inca o culoare pe langa cea(cele) ale echipei, ca ar avea un steag si un banner si ca odata furat acel banner sau steag trebuie sa renunte la numele pe care il are si la culori si la ce mai este. Aceste grupari s-ar numi ultras. De aici incep nelamuririle mele:

1. Trebuie neaparat sa te constitui ca un grup ca sa sustii o echipa?

2. Presupunand ca intelegem partea cu constituirea acelor grupuri, de ce lupta pentru a fura acele elementele distinctive? Am inteles ca se desfiinteaza grupul, cu toate ca nu vad de ce, dar cine m-ar opri pe mine ca suporter cu “grup” sa imi spun in continuare la fel, sau sa port acelasi banner? Sau, daca imi fura bannerul, inseamna ca nu mai simpatizez cu acea echipa?

3. De ce se ura aceasta intre suporteri? La urma urmei este doar un joc din care cei care castiga ceva sunt fotbalistii, doar ne uitam si noi la televizor si vedem ce masini si ce prime au. Chiar nu pot intelege aceasta ura pe viata si pe moarte care nu are nici cel mai mic dram de logica. Printre amicii mei, se regasesc sustinatori la mai toate marile echipe, si ne uitam impreuna la meciurile in care echipele sunt rivale, discutam si comentam, dar nu ne uram si nu ne luam la bataie cu pumni, lanturi, bate sau cine stie ce alte arme albe/contondente.

In loc de concluzie voi face o impartire a sustinatorilor dupa cum urmeaza:

1. Suporteri, unde ader, si pe care ii caracterizez ca pe niste simpli simpatizanti pentru care meciul e doar un meci, si pentru care sustinatorii rivali pot fi chiar amici foarte buni.

2. Huligani, cei care vin la meci doar pentru a imparti sau primi dupa caz bataie.

3. Ultras, pe care i-am descris mai sus si pe care personal, ii confund in mod deliberat cu huliganii, pentru ca furatul unui steag/banner duce la spirite incinse si inevitabil la macel.

Am sau nu dreptate?

Comments

comments

Author: ionut_d

5 thoughts on “Suporter, Huligan sau Ultras?

 1. eu zic Da. eu simpatizez cu suporterii (:p) mai mult decat cu echipele… imi place la ei pasiunea si cum cred cu tarie in virtutiile reale sau nu ale echipei.

  ei fac sportul frumos, creand impresia de comunitate. fara ei n’ar avea asa amploare, n’ar fi evenimente internationale legate de sport.

  fara suporteri, fotbalul ar fi ceva asemanator cu batutul mingii pe un maidan mai mare care se cheama stadion.

  they rule!

 2. Pai cum sa ne mai atraga atentia de la alte rahaturi? De organizarea de evenimente culturale fug toti ca potarnichile, dar cand vine vb de fotbal, ne lasam “pastoriti” de ciobani acreditati si ne omoram intre noi. Apropo, cu ce ekipa tii? Sa stiu daca`ti rup capu` cand ne mai vedem :)) Lasand gluma la o parte, dam legi pentru drepturile alienatilor sexual, dar facem razboi civil cand vine etapa!

 3. @Mary: perfect de acord

  @MariuZel: tin cu Romania :). Personal as face razboi civil la marsurile alienatilor sexual, i-as trimite pe huligani sa ii “disciplineze” pe deraiati.

 4. Gandim la fel in legatura cu suporterii, doar ca eu nu gasesc o placere in a discuta despre fotbal.

  Marea majoritate a suporterilor sunt huliganii, restul fiind in cantitati insignifiabile. Uneori tind sa cred ca vor sa fie suporteri doar ca sa aiba motiv de bataie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.